Ben kimim, neredeyim, amacım ne, kaç kişiyim? (Bölüm 2)

Özge Ç. Denizci

03-01-2024

Paylaş >

“Kültür sektörü içinde ben neredeyim?”in cevabını inanın hiç bilmiyorum.
Gelelim müzik yazarlığı işine, Türkiye’de müzik alanında yazar, müzikolog ya da etnomüzikologsanız herhangi bir örgütlenmenizin olmadığını söylemem gerekiyor. Hiçbir müzik meslek birliği “eseriniz” olmadığı için sizi içine almıyor. Yazı ile müzik arasında arafta olduğunuz için yazarların örgütlenmeleri de sizi karşılamıyor.

Müzik yazarlığı işi ise yine memlekette erkeklerin tekeline girmiş durumda ve bir kadın olarak burada tutunmaya çalışmanız epey zor. Aynı beş kişi etrafında dönen, aynı beş kişinin görüşlerinin değerli olduğu bir yapı var sektör içinde. Telifleriniz de bir ödeniiiir, bir ödenmeeez.

Zaten Türkiye’de müzik yazarı olup ne yapılacak ki? Çünkü müzik yazarları kimsenin ekmeğiyle oynamamak için müzisyenlerin yaptıkları işleri eleştiremiyor bile. Ben örneğin eleştireceğim müzikleri sadece görmezden gelme çözümünü buldum: yokmuş gibi yapıyorum. Zaten pamuk ipliğine bağlı bir sektörde eleştirmen olmak memlekette müzisyenin ipini çeken cellat olarak adlandırılmanıza sebep olabilir.

“Kültür sektörü içinde ben neredeyim?”in cevabını inanın hiç bilmiyorum.

Paylaş >

Özge Ç. Denizci hakkında:
İstanbul doğumlu. “Gürcüler” ve “27” isimli kitapları yazdı. Dr. Selda Dudu ve Doç Dr. Evrim Hikmet Öğüt ile birlikte “Türkiye’de Müzik Emeğinin Durumu Raporu”nu hazırladı. Müzik sektörü ve basınında çeşitli pozisyonlarda çalıştı. “Kızılkirazkuşu Sanat Atölyeleri”, "Ses Duvarı", Endemik Yapım ve Kültür Emeği Platformu’nda halen yeni üretimler yapmaya devam ediyor.
Bizi Takip Edin
© 2024 - Kültür Emeği. Tüm hakları saklıdır.
Logo

“Kültür Emeği Platformu Yenileme ve Teknik Altyapı Oluşturma Projesi” bir Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı tarafından finanse edilmektedir.